24. bienale oblikovanja
Ljubljana, Slovenija
18. 9.—7. 12. 2014
Slo
·
Eng
3, 2, 1 ... Test
#BIO 50
Foto: Lucijan & Vladimir
Foto: Lucijan & Vladimir

BIO 50 je sprožil veliko idej, projektov, mrež in možnih povezav, ki so razvidni iz nadaljevanja projektov ali iz nastajanja novih sodelovanj. Številni projekti so tako postali izhodišča za prijave na druge razstave in navdih za predstavitve, predavanja ter raziskave.
Razstavni sistem (konstrukcija) Matica Vrabiča, oblikovalca razstave BIO 50, se je razvil v pohištveno družino Domestic Platforms, ki se trenutno proizvaja v butičnih serijah, a so v načrtu že večje serije. Požel je tudi mednarodno pozornost z nedavno predstavitvijo v reviji Domus.
Nekateri deli razstave oz. individualni projekti so prejeli vabila za predstavitev na drugih prizoriščih po Sloveniji in v tujini. PSX Svetovalnica iz skupine Oblikovanje življenja se je predstavila na Baltan Laboratories na Nizozemskem, mnogi drugi projekti se pripravljajo na različna gostovanja. Friction Atlas, projekt skupine Hoja po mestu, se bo predstavil na razstavi Adhocracy Athens. Zaradi uspeha projekta AA Architectural Association, Architecture School iz Londona bodo mentorji Nanoturizma letos organizirali še eno poletno šolo v Vitanjah, kjer bodo nadaljevali z raziskavami in delavnicami. Poleti se bo MOTO, mobilni objekt skupine Dostopno življenje, prestavljal na druge lokacije v Ljubljani, da bi povezal skupnost z javnim prostorom. Skupina Hekanje gospodinjskih aparatov nadaljuje s svojim projektom in razvija dodatne odprto strukturne izdelke. Projekt je bil na odprtem pozivu Adhocracy Athens izbran za sodelovanje na razstavi. Motorne enote se bodo na prihodnjih razstavah še naprej spraševale o odprtih in zaprtih sistemih vsakdanjega življenja. Na podlagi intenzivnega sodelovanja med oblikovalci in slovenskimi podjetji ter proizvajalci se je v okviru skupine Skrite obrti razvilo veliko del. Oloop bo v septembru s prebivalci Fužin pripravil posebne filc delavnice. Nekaj podjetij, kot sta Rokodelski center Ribnica in Interseroh, je izrazilo namen razvijati začete projekte za vstop na trg. Podjetje Kamena z Benom Ogrinom nadaljuje sodelovanje začeto na BIO 50 – z oblikovalko Anno Bentur se bodo na letošnjem milanskem pohištvenem sejmu Salone del mobile di Milano predstavili z izdelki iz repena. Prav tako si bomo na razstavi Adhocracy Athens konec aprila lahko ogledali projekt Alessandra Fonteja The Reboots.
Naj živi BIO 50!