24. bienale oblikovanja
Ljubljana, Slovenija
18. 9.—7. 12. 2014
Slo
·
Eng
3, 2, 1 ... Test

1Dostopno življenje

Razpis, 13. februar 2014
Tako kot drugje po svetu se tudi v Sloveniji zdi, da je v mestih polno praznih in nerabljenih stavb, dostop do njih pa je onemogočen zaradi nevidnih politik in pravil. Hkrati se mlajši in starejši prebivalci mest neprestano soočajo s težavami, ko gre za pravico do domovanja, ki je ena od njihovih osnovnih pravic. Ta skupina se bo spraševala o vzrokih in posledicah tega trenda ter razvila strategije in taktike za ustvarjanje cenovno dostopna sodobna domovanja.

Reakcija, 5. september 2014
Soočeni z velikim številom praznih, neuporabljenih stavb v Sloveniji so člani te skupine svoje delo začeli z raziskovanjem možnosti za transformacijo takih stavb v cenovno dostopne bivalne prostore. Skupina Dostopno življenje je obravnavala tudi zapuščino modernističnih socialnih stanovanjskih naselij, zgrajenih med letoma 1950 in 1990, ter poskušala ugotoviti, kako bi take soseske postale odporne proti prihodnosti – tako fizično kot tudi socialno. Izhajajoč iz številnih možnih perspektiv, predstavlja skupina Dostopno življenje različne vpoglede in interpretacije tega, kaj pomeni živeti na cenovno dostopen način ter kaj dostopno življenje lahko postane.

RCKE/BIO 50 je delno financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Mentorji skupine

Tadej Glažar, arhitekt in profesor na Fakulteti za arhitekturo, Univerza v Ljubljani

Rianne Makkink, arhitektka in oblikovalka, soustanoviteljica Studia Makkink & Bey
www.studiomakkinkbey.nl

Partnerji

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije
www.rralur.si

Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani
www.fa.uni-lj.si

ProstoRož, skupnost arhitektov in oblikovalcev, ki raziskuje, preverja in odpira nove možnosti uporabe javnega prostora v mestih www.prostoroz.org

Udeleženci

Uroš Babnik, Lee Ivett, Adrian Friend, Dirk Osinga, Staša Dabič Perica, Georg Rafailidis, Maša Mertelj, Brina Vizjak, Lukas Wegwerth, Austin + Mergold (Jason Austin,Aleksandr Mergold), Martina Muzi, Silvia Dini Modigliani, Simon Beckmann, Gregor Bucik, Mika Cimolini, Aleš Ogorevc, Fala Atelier (Ana Luisa Soares, Filipe Magalhães)

28. 2. 2015#Dostopno življenje