24. bienale oblikovanja
Ljubljana, Slovenija
18. 9.—7. 12. 2014
Slo
·
Eng
3, 2, 1 ... Test

3Javna voda – javni prostor

Razpis, 13. februar 2014
V zadnjih letih voda zaradi različnih vzrokov, od ponikanja deževnice neposredno v mestno kanalizacijo do odstranjevanja in uničevanja javnih vodnjakov, vedno bolj izginja iz javnega prostora. Ali lahko v deželi, kot je Slovenija, ki se ponaša z obilico čiste vode, ta bistvena komponenta vsakdanjega življenja postane pomembna komponenta javnega prostora? Ta skupina se bo trudila izboljšati zavedanje o teh vprašanjih in težavah ter vodo ponovno postaviti v ospredje vsakdanjega javnega življenja.

Reakcija, 7. avgust 2014
Voda je nadvse nenavadna. Je značilna za naš planet in jo najdemo v trdni, tekoči in plinasti obliki. Je dejavnik, ki zagotavlja življenje, saj odbija sončno sevanje in nas varuje pred mrazom iz vesolja. Voda sestavlja celice v naših telesih in poganja naše biološke procese. Čutimo jo, kadar dežuje ali sneži. Lahko jo vohamo in okušamo; uživamo v pogledu nanjo in v njenem zvoku. V vodi uživamo na javnih mestih, naj bo to ob mestni fontani ali pa na plaži. Toda kljub izobilju vode v Ljubljani se še vedno ne zavedamo njenega pomena. Skupina Javna voda – javni prostor raziskuje, ali je voda lahko locus javnega delovanja: kot biološka in zgodovinska tekočina, kot material in posledica ter kot priložnost za izmenjavo.

Mentorja skupine

Marko Fatur, inženir gradbeništva in strokovnjak za vodni cikel ter sisteme, zaposlen na Ljubljanskem urbanističnem zavodu (LUZ)
www.luz.si

Aldo Bakker, produktni oblikovalec, svoj studio je ustanovil leta 1994
www.aldobakker.com

Udeleženci

Henriëtte Waal, Asnate Bočkis, Matic Vrabič, Vanja Gortnar, John Stanislav Sadar, Bennie Meek