24. bienale oblikovanja
Ljubljana, Slovenija
18. 9.—7. 12. 2014
Slo
·
Eng
3, 2, 1 ... Test

4Hoja po mestu

Razpis, 13. februar 2014
Hoja v urbanem okolju je bistvena komponenta sodobnega življenja. Pešci imajo pravice in moč, naj bo to na vsakdanjem sprehodu, kot je pohajkovanje po mestnih ulicah ali nakupovanje, ali pa na ritualnem sprehodu, kot je verska procesija ali politični pohod, vendar se zdi, da so nanje pozabili ali jih zanemarili. Ta skupina se bo spustila na raven pešca in razvila nove načine urbanega delovanja, s katerimi bo ponovno zavzela javni prostor kot privilegirano sprehajalno platformo.

Reakcija, 18. julij 2014
Agencija za hojo
Hoja je bistvena sestavina našega vsakdanjika, toda pravica do hoje in njena vloga v urbanih okoljih se pogosto zdita zapostavljeni ali pozabljeni. Agencija za hojo javnosti predstavlja izbor scenarijev za sprehode, z Ljubljano kot skupnim testnim poligonom. Možnosti za hojo v nekem javnem prostoru namreč lahko spoznamo le tako, da se sami odpravimo na sprehod, pri tem pa raziskujemo funkcionalna orodja, ki spodbujajo hojo, vpliv družbenega aktivizma in političnih pravil, ki omejujejo uporabo javnega prostora, ali doživljamo urbano okolje v odnosu do velikosti in občutenja lastnega telesa.

Mentorja skupine

Marko Peterlin, arhitekt in urbanist, soustanovitelj Inštituta za politike prostora (IPoP)
www.ipop.si

Judith Seng, oblikovalka izdelkov in procesov, od leta 2005 deluje v svojem studiu v Berlinu
www.judithseng.de

Partner

Inštitut za politike prostora (IPoP), Ljubljana
www.ipop.si

Udeleženci

La Jetée (Paolo Patelli, Giuditta Vendrame), Maja Baloh, Ben Landau, Aya Bentur, Mima Suhadolc, Marta Ostajewska, Martin Abbott, Carolien Van den Hole, Sophie Rzepecky, Matthew Collings