24. bienale oblikovanja
Ljubljana, Slovenija
18. 9.—7. 12. 2014
Slo
·
Eng
3, 2, 1 ... Test
#BIO 50
Foto: Lucijan & Vladimir
Foto: Lucijan & Vladimir

"Prijetno me je presenetila zagnanost udeležencev uvodnega dogodka BIO50. Skoraj vsi so uspeli priti v Ljubljano, njihovo sodelovanje pa se je pričelo že pred samim srečanjem preko uporabe družabnih omrežij.

Fascinantno je bilo opazovati kako resno, kritično, strokovno in predano so analizirali svoje teme znotraj delavnic. Med zame najljubše trenutke celotnega srečanja pa štejem tiste, znotraj katerih se je dobesedno čutilo kreativno energijo, ki se je pretakala med udeleženci, in trenutke, ko so se iz sodelovanj pričela rojevati prijateljstva."

Jan Boelen, kustos BIO50

Jan Boelen je diplomiral iz produktnega oblikovanja na Akademiji za medije in oblikovanje (KHLim) v belgijskem Genku. Je kritik in kustos, ustanovitelj in umetniški direktor galerije Z33 v Hasseltu (Belgija), vodja podiplomskega programa socialnega oblikovanja na Design Academy v Eindhovnu ter vodja flamskega odbora za arhitekturo in oblikovanje.

Galerija Z33, ki jo je Jan Boelen ustanovil leta 2002, ustvarja projekte in postavlja razstave, ki obiskovalca spodbudijo k drugačnemu pogledu na vsakdanje predmete. Galerija je edinstven laboratorij in prostor za izvajanje eksperimentov in inovacij, kjer si obiskovalci lahko ogledajo prelomne razstave s področja sodobne umetnosti in oblikovanja. Pripravil je že razstave z Rafom Simonsom, studiem Makkink Bey, Johnom Körmelingom, Thomasom Lomméejem, Dunne & Raby, Martijem Quixéjem, Aldom Bakkerjem ...

Poleg razstav v lastnem razstavnem prostoru Z33 organizira tudi projekte v javnem prostoru. Na pobudo Jana Boelena in galerije Z33 je v Belgiji leta 2012 potekal bienale Manifesta 9.