24. bienale oblikovanja
Ljubljana, Slovenija
18. 9.—7. 12. 2014
Slo
·
Eng
3, 2, 1 ... Test
#Hoja po mestu
foto: Walking the City group foto: Ana Kovač foto: Walking the City group foto: Ana Kovač
foto: Walking the City group

V sklopu skupine Hoja po mestu je v Ljubljani že vse od začetka bienala možno preizkušati novo mestno storitev Rudy – mestni voziček za časovno omejeno izposojo. Namenjen je uporabi tako pešcem ali kolesarjem (lahko priključi na katerokoli mestno ali osebno kolo). Z njegovo pomočjo si lahko posameznik olajša dnevne opravke, saj z njim lahko prevaža svoj urbani osebni tovor – knjige pravkar izposojene v knjižnici, svežo zelenjavo kupljeno v hladnem zimskem jutru pri najljubši branjevki na tržnici, igrače za igro v bližnjem parku ali pa stvari tedenskih nakupov iz večje trgovine s hrano na drugem koncu centra mesta oziroma za prevoz Miklavževih daril pridnim otrokom.

Rudy zmanjšuje potrebe po uporabi avtomobilov ter spodbuja ljudi k hoji in uporabi javnega prometa. Na novo oblikuje mestni standard in predstavlja pomembno inovacijo na področju trajnostne mobilnosti.

Provizorični prototip vozička si je še do konca bienala mogoče izposoditi na enem izmed dveh postajališč, kamor ga je potrebno tudi vrniti. Postajališča boste našli pred Moderno in Jakopičevo galerijo. Celoten projekt Rudy je delo avtorske skupine, ki jo sestavljajo Dejan Kos, Klemen Smrtnik, Mima Suhadolc in Urša Vrhunc. Prototip pa je na ogled v ljubljanski Moderni galeriji v okviru razstave Skrite obrti.

Aktualno o Rudy-ju na njegovi Facebook strani.