24. bienale oblikovanja
Ljubljana, Slovenija
18. 9.—7. 12. 2014
Slo
·
Eng
3, 2, 1 ... Test
Predstavitev

Stigmarella: Knjiga Yoyo

Datum:
Sobota, 4. oktober 2014
Čas:
11:00 - 12:00
Vstopnice:
prost vstop
Lokacija:
Galerija - Spomeniškovarstveni center, ZVKDS

Trg francoske revolucije 3
1000 Ljubljana

Prikaži zemljevid
Kontakt:
V sklopu razstave Stigmarella, zgodba o čevlji in deklici, bo potekala predstavitev knjige z avtorico Renato Ažman, ki jo bo vodila novinarka Jelena Aščič.

Knjižica Renate Ažman Yoyo je nastala kot pozitivna posledica avtoričinega boja z bipolarno motnjo in (samo)zdravljenja s terapevtskim pisanjem. Izvirni koncept terapevtskega pisanja, ki ga je prvič predstavila leta 2008 v ustanovi Center of Excellency in Interdisciplinary Mental Health Univerze v Birminghamu, kot končno stopnjo zdravljenja predvideva ubeseditev in objavo zgodbe najhujše travme. Najhujša travma avtorice, psihično nasilje in spolna zloraba v družini, je našla svoje mesto v zgodbi Yoyo, ki pomeni konec in nov začetek hkrati. Konec strahu, bolečine in trpljenja in začetek nove poti, osvobojene stigme.

Predstavitev bo vodila novinarka slovenske nacionalne televizije Jelena Aščič, ki je problematiko spolnih zlorab v Sloveniji dodobra spoznala ob ustvarjanju odmevnega dokumentarca Dosje. Renata Ažman je pisateljica in nekdanja novinarka, ki so ji leta 1993 postavili diagnozo bipolarne motnje, zaradi katere je bila tudi trikrat hospitalizirana. Leta 2003 se je odločila, da o tem napiše knjigo, in že leta 2005 je izšla prva knjiga z naslovom Japajade. Sledili sta knjiga Depra leta 2007 in knjiga Itaq leta 2011, vsem pa je skupno obravnavanje stigmatiziranih tem, kot so duševne bolezni, homoseksualnost in spolna zloraba, o kateri piše v četrti knjigi Yoyo.
Več informacij na www.depra.si in www.drustvo-poglej.si

Več o razstavi Stigmarella, zgodba o čevlju in deklici.