24. bienale oblikovanja
Ljubljana, Slovenija
18. 9.—7. 12. 2014
Slo
·
Eng
3, 2, 1 ... Test
Predavanje

SKLJ14

Datum:
Petek, 3. oktober 2014
Čas:
19:00
Vstopnice:
Brezplačno
Lokacija:
Galerija MKD Makedonija

Masarykova 24
1000 Ljubljana

Prikaži zemljevid
Dogodek SKLJ14 je sestavljen iz dveh delov, ki povezujeta tri sodelujoče organizacije, Galerijo MKD (Makedonsko kulturno društvo), Mestno kreativno mrežo CCN iz Skopja v Makedoniji in iniciativo za javni prostor ProstoRož. V prvem delu (3. 10.) se bosta odvila predavanje in debata o tematikah javnega prostora, v drugem delu (4. 10.), na kulinarično obarvanem dogodku, pa bodo člani Makedonskega kulturnega društva v sodelovanju z iniciativo ProstoRož na prostem pekli paprike za pripravo tradicionalnega makedonskega ajvarja in tako predstavili javni ritual, ki vsako leto poteka na ulicah po Makedoniji in je del javnega življenja.

Projekt SKLJ14 je nadaljevanje dogodka Skopje Creative Hub 2014, ki se je avgusta 2014 odvil v Skopju v organizaciji CCN in na katerem je sodelovalo tudi kulturno društvo ProstoRož. Tako v Skopju kot v nadaljevanju v Ljubljani bo v središču tematika degradacije javnega prostora, ki jo je mogoče opaziti v različnih okoljih. Izmenjava izkušenj, h kateri stremimo, se bo zgodila s predavanjem in pogovorom, kjer bodo predstavljeni projekti detekcije in reinterpretacije degradiranega javnega prostora v Skopju, ki so se odvili v okviru projekta Skopje Creative Hub 2014. Predstavitvi bo sledil pogovor o izkušnjah tovrstne dobre prakse v slovenskem prostoru.

Naslednji dan bo logika obrnjena, slovenski javnosti bo predstavljena izkušnja dobre prakse tradicionalno bogatega življenja na ulici v Makedoniji. Ta del se bo odvil v sodelovanju z iniciativo Prostorož, ki bo sočasno organizirala dogodek v Ljubljani – Dan odprtih prostorov - posvečen alternativnim prostorskim praksam. Na tem dogodku bodo člani Makedonskega kulturnega društva v sodelovanju z iniciativo ProstoRož na prostem pekli paprike za pripravo tradicionalnega makedonskega ajvarja in s tem performansom predstavili javni ritual, ki vsako leto poteka na ulicah po Makedoniji in je del življenja na prostem. Dogodek se bo odvil ob 15. uri na gradbišču za Tobačno.

Pripravilo Makedonsko kulturno društvo MKD Makedonija in CCN.