24. bienale oblikovanja
Ljubljana, Slovenija
18. 9.—7. 12. 2014
Slo
·
Eng
3, 2, 1 ... Test
Forum

Japonski dresnik, Prijazni sovražnik? (Spoznaj svojo hrano)

Datum:
Sobota, 29. november 2014
Čas:
10:00 - 18:00
Vstopnice:
brezplačno, a so potrebne prijave
Lokacija:
Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Pot na Fužine 2
1000 Ljubljana

Prikaži zemljevid
Forum o oblikovanju potencialov tujerodne invazivne rastline

Tako rekoč mimogrede je človek v poseljena okolja zanesel marsikatero tujerodno rastlino, ki dandanes brez naravnih sovražnikov preoblikuje mestno infrastrukturo, obdelovalne površine in ustaljene dinamike avtohtonih ekosistemov. Ob tem, da njegov neustavljiv razrast uničuje biotsko raznovrstnost in s svojo močno koreninsko strukturo rahlja konstrukcije cest, mostov in hiš, se invazivna rastlina ponaša s prenekaterimi koristnimi lastnostmi.

V organizaciji skupine Spoznaj svojo hrano bomo odkrivali načine, ki ustvarjajo možnosti za etično uporabo japonskega dresnika v vsakdanjem življenju. Kako torej oblikovati nove načine so-bivanja z okoljem in družbo, ki nas obdaja? Na problem novih vegetacijskih dinamik želimo pogledati preko običajnih strategij uničevanja rastline ter osvetliti družbene prakse, ki jih še lahko producirajo: nov odnos do okolja, nov način ozaveščanja, nove skupnostne aktivnosti in možne uporabe na področjih prehrane, zdravilstva, novih materialov, itd.

Vabimo vas, da se nam pridružite na enodnevnem forumu o oblikovanju praks, ki jih odpira pojav invazivnega razrasta japonskega dresnika. Problematiko bomo raziskovali skupaj s strokovnjaki iz različnih področij, povezanih s to tematiko. Uvodnemu predavanju bo sledila delavnica, na kateri bomo sooblikovali scenarije za prihodnost kot trajnostne strategije za ravnanje s ‘prijaznimi sovražniki’.

Na delavnico se je potrebno prijaviti preko spletne strani spoznajsvojohrano.org. udeležba je brezplačna.

Gostje:

  • Dr. Samo Kreft je raziskovalec zdravilnih rastlin, univerzitetni profesor in predstojnik Katedre za farmacevtsko biologijo na ljubljanski Fakulteti za farmacijo, ter zunanji izvedenec pri Evropski agenciji za zdravila.
  • Bor Kirn je profesor filozofije in univ.dipl. sociologije kulture. Pri Sezamu je vodja projekta ‘Od besed k dejanjem’, kjer se skupaj s sodelavci ukvarja s tujerodnimi invazivnimi rastlinskimi vrstami.
  • Dr. Simona Strgulc Krajšek je zaposlena kot asistentka za botaniko na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja s proučevanjem flore Slovenije, v zadnjih letih pa tudi s proučevanjem problematike invazivnih tujerodnih vrst.
  • Zala Strojin Božič je predstavnica sistema ravnanja z okoljem za Oddelek za varstvo okolja MU MOL. Vodi in izvaja naloge s področja onesnaženosti tal, ohranjanja biotske raznovrstnosti in odstranjevanja tujerodnih invazivnih rastlin v Mestni občini Ljubljana ter sodeluje pri pripravi strateških dokumentov na področju varstva okolja in narave.
  • Anže Rogelj je absolvent magistrskega študijskega programa Strukturna in funkcionalna biologija. S tematiko japonskega dresnika je povezan naslov njegovega magistrskega dela pri katerem je raziskoval antioksidante v različnih tkivih invazivnih tujerodnih dresnikov.

Pripravila skupine Spoznaj svojo hrano, Servis8 in MAO.