24. bienale oblikovanja
Ljubljana, Slovenija
18. 9.—7. 12. 2014
Slo
·
Eng
3, 2, 1 ... Test
Dogodek

Oblikovani vodni viri v mestu

Datum:
Sreda, 15. oktober 2014
Čas:
17:00
Vstopnice:
prost vstop
Lokacija:
Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Pot na Fužine 2
1000 Ljubljana

Prikaži zemljevid
Kontakt:

T: 01 548 42 80/70
E: bio@mao.si
www.mao.si

Stalni viri pitne vode so ena od osnov za trajno naselitev in razvoj življenja v naseljih. Pred iznajdbo vodovoda so imeli prostori, kjer so ljudje prihajali v stik s pitno vodo, posebno vlogo. Tam se niso odvijale le dnevne rutine, bili so tudi prostori druženja, izmenjave informacij, igre in drugih oblik družbenega življenja.

Vodni viri na pomembnejših lokacijah so bili skozi čas vedno bolj umetelno oblikovani. Njihova podoba je odražala aspiracije in stopnjo blaginje, ki jo je skupnost dosegala, po zasnovi in obliki pa so se spreminjali skadno z novimi potrebami urbanega življenja in možnostmi, ki jih je prinašal tehnični napredek. Poleg klasičnih vodnjakov so se pojavili npr. vodometi, pitniki, čofotalniki, vodna zrcala, vodne zavese.

Z napeljavo pitne vode v domove so vodnjaki izgubili mnoge od svojih prvotnih funkcij. Nekateri so bili opuščeni in začeli propadati, drugi pa so (p)ostali okras mestu oz. del ulične opreme, ki omogoča kvalitetnejšo rabo mestnih javnih prostorov. V tej funkciji so nastajali in še nastajajo tudi novi oblikovani vodni viri.

Na sprehodu si bomo ogledali, kakšne tipe oblikovanih vodnih virov najdemo v današnji Ljubljani, kako so razporejeni po mestu, kakšne funkcije so opravljali nekoč in kakšne opravljajo danes. Posebno pozorni bomo na to, kako sooblikujejo odprti javni prostor in kako prispevajo k njegovi vidni in zvočni podobi. Sprehodili se bomo z Gornjega na Mestni trg, se po Ključavničarski ulici spustili do Ribjega trga in od tam do Parka Zvezda in NUK-a. Žuboreči in tihi, intimni in bahavi, stari in novi nam bodo oblikovani vodni viri odstirali svoje zgodbe, ki so jih pisali in jih še pišejo v vsakdan našega glavnega mesta.

Dogodek sodi v okvir programa Arhitektura v živo.

Ogled je omejen na 30 oseb v skupini. Zbiramo prijave na izobrazevanje@mao.si. Zbirno mesto bo znano po prijavi.

Dr. Matej Nikšič je arhitekt in urbanist. Zaposlen je na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije, kjer se ukvarja z vprašanji celovitega urejanja mest in vloge detajlnega urbanističnega načrtovanja pri tem. Sodeluje v projektih s področij urejanja javnih prostorov mesta, mestne prenove, pešcem in kolesarjem prijaznega mesta ter v raziskavah, ki interdisciplinarno obravnavajo vzvode za dvig kvalitete življenja v mestih. Raziskovalno delo usmerja tudi v vprašanja prostorske percepcije in podobe prostora. Je aktiven član Evropskega združenja planerskih šol (AESOP) v skupini Javni prostori in urbane kulture. V zadnjih letih aktivno sodeluje v večih mednarodnih projektih. Tudi v prostem času rad opazuje mesta - najraje z bližnjih grebenov in vrhov.