24. bienale oblikovanja
Ljubljana, Slovenija
18. 9.—7. 12. 2014
Slo
·
Eng
3, 2, 1 ... Test
#Prispevki
7. april 2016 — #Prispevek

DALEČ, TAKO BLIZU

DALEČ, TAKO BLIZU

BIO 25 - 25. bienale oblikovanja v svoji naslednji izdaji utrjuje svojo pozicijo interdisciplinarne platforme sodelovanja, kjer oblikovanje nastopa kot katalizator sprememb.

Kustosinji BIO 25 z naslovom »Daleč, tako blizu« bosta Angela Rui, kritičarka in kustosinja, ki deluje med Milanom in Rotterdamom, ter Maja Vardjan, kustosinja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

V skladu z njunim zanimanjem za humanistični vidik oblikovanja, bosta bienale uporabili za dekodiranje posledic podnebnih sprememb, migracije dobrin ter reakcij na sistemsko krizo politične in ekonomske sfere.

Po zatonu teorije pozitivizma se sedaj soočamo s ključnim in večinoma še neodkritim pomenom posledic "post-modernizacije", pri čemer se zdi, da je mesto izgubilo pomen prostora, ki nam predstavlja kakovost bivanja.

Spremembe se z majhnimi koraki že prebijajo v ospredje in novi viri počasi preoblikujejo naše urbano in podeželsko okolje. Nova trenja nastajajo iz sobivanja med oddaljenimi pomeni in sodobnimi navadami, ko iščemo nova ozemlja z novimi pomeni, kraje, ki bi jih ponovno naselili, starodavne običaje, ki bi jih ponovno obudili in osnovne načine sobivanja, ki bi jih na novo definirali. Ali lahko trenja med oddaljenimi pogoji ustvarijo nove scenarije za drugačno sedanjost?

V skladu z glavno temo bo BIO 25 decentraliziran in se bo usmeril proti novim teritorijem, ki jih lahko zapeljemo s pomočjo raziskav in diskurza ter z idejo dogodka, ki lahko proizvaja znanje. V dobi, ko super informacije vsrkavamo v realnem času, so tudi izzivi bienala vedno tesneje povezani z realnimi učinki vsakodnevnih sistemov; izzivati paradigme oblikovanja in arhitekture skozi njihovo pragmatično uporabnost, delovati kot "trajna dela v nastajanju".

Slovenija bo glede na svojo geografsko lego imela vlogo paradigme za vzpodbujanje, diskusijo in preskušanje statusa tega premika.